Laat me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
de moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen
en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.
Het is volkomen normaal dat we bezorgd zijn over de toekomst of angstig zijn over wie we mogelijks gaan verliezen. En hoe de wereld er volgende maand of binnen een paar maand gaat uitzien.
En hoewel het volkomen natuurlijk is dat we verdwalen in dergelijke zorgen, wordt er in de ACT (Acceptance & Commitment Therapy) gezegd dat het niet nuttig of bruikbaar is. Hoe meer we ons concentreren op wat we niet beheersen, hoe hopelozer of angstiger we ons waarschijnlijk zullen voelen. Dus het meest bruikbare dat iemand kan doen is: focus op wat je wel nog onder controle hebt.
1. Pak de acute problemen aan die zich hier en nu voordoen.
2. Maak een zelfzorgplan
Maak voor jezelf een zelfzorgplan om je mentale gezondheid in eigen handen te nemen. Dit zelfzorgplan kan telkens opnieuw aangevuld worden met nieuwe ervaringen, zodat het beter en beter op je afgestemd geraakt. Het blijft dus een work in progress.
Oefening: maak een zelfzorgplan
Oefening: merk je signalen tijdig op
Merk tijdig je signalen op als het bergafwaarts zou gaan met je en vul deze aan in je zelfzorgplan. Je zelfzorgplan dient jou inspiratie te geven om ervoor te zorgen dat je niet volledig crasht.
Tips voor zelfzorg
Op deze pagina in depressiehulp.be vind je een aantal concrete tips wat je kan doen om mentaal gezond te blijven in deze COVID tijden. Vooral het laatste puntje is heel belangrijk: "Maak jezelf gelukkig door iets voor een ander te doen". Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dit heel effectief te zijn voor je eigen welzijn. Vind dus zeker ook zo een puntje om in je zelfzorgplan te zetten!